Tworzenie przyjemnego doświadczenia związanego z jedzeniem bezglutenowym
Istnieje wiele dowcipów na temat żywności bezglutenowej. Jedne z nich dotyczą ograniczonych możliwości wyboru, inne - wyzwań związanych z zamawianiem bezpiecznego jedzenia w restauracjach, a jeszcze inne - wyśmiewania się ze smaku i konsystencji. Większość z nich odnosi się do problemów z przeszłości. Dziś jest wiele smacznych produktów bezglutenowych, więcej bezglutenowych menu w wielu krajowych i lokalnych restauracjach oraz pyszne jedzenie bezglutenowe.
Jeśli nadal zastanawiacie się, jak zapewnić sobie lub swoim bliskim przyjemne doświadczenia żywieniowe bez glutenu, mamy dla was pewną propozycję: Jedźcie za granicę!
Praktyczne
Dlaczego kuchnia międzynarodowa? Wiele tradycyjnych potraw z krajów na całym świecie zawiera naturalnie bezglutenowe produkty, takie jak ryż, warzywa i fasola. Ponieważ nie wszystkie potrawy etniczne są całkowicie wolne od glutenu, nadal trzeba być ostrożnym przy ich zamawianiu.
Na przykład Naan to popularny chlebek podawany do potraw indyjskich - podobny do bliskowschodniego chlebka pita - ale nie jest bezglutenowy. Papadam natomiast to chrupiący płaski chlebek robiony zazwyczaj z bezglutenowej mąki z czarnej fasoli gramowej lub mąki z soczewicy, ciecierzycy, ryżu, prosa, tapioki lub ziemniaków.
Zachowaj zwykłą ostrożność i stosuj metody podwójnego sprawdzania żywności:
- Poproś o bezglutenowe menu, jeśli jesz na mieście lub zamawiasz w lokalu.
- Jeśli specjalne menu nie jest dostępne, zapytaj, czy są dostępne opcje bezglutenowe i czy są one zaznaczone w normalnym menu. Zazwyczaj obok dania może znajdować się napis "GF" lub uwaga zachęcająca do zapytania o opcje bezglutenowe.
- Wybieranie z menu bezglutenowego lub z pozycji oznaczonych jako bezglutenowe to dobry początek, ale nadal ważne jest, aby potwierdzić status bezglutenowości z obsługą restauracji. Ten krok jest niezbędny, aby zapytać o procesy stosowane w celu uniknięcia kontaktu krzyżowego z glutenem.
- Jeśli w menu nie ma pozycji bezglutenowych, zapytaj, czy konkretne dania są bezglutenowe. Być może będziesz musiał wyjaśnić, że "nie zawiera pszenicy, jęczmienia ani żyta" lub innych produktów pochodnych tych zbóż, takich jak ocet słodowy. Nie wszyscy rozumieją, co zawiera gluten, a co nie. Personel w GFFS Safe Spots są przeszkoleni, aby wiedzieć, co zawiera gluten i jak bezpiecznie przygotowywać potrawy bezglutenowe.
- Jeśli pracownicy restauracji i kelnerzy nie są pewni, czy dana potrawa jest bezglutenowa, zapytajcie, czy została przygotowana od podstaw, czy z paczki. Szef kuchni powinien wiedzieć, co zostało dodane do potrawy przygotowanej od podstaw lub może pokazać ci etykietę na butelkowanym lub pakowanym składniku.
Oto krótka lista rzeczy, o których należy wspomnieć personelowi gastronomicznemu przy zamawianiu dań kuchni międzynarodowej, a których należy unikać:
- Sos sojowy i niektóre miso (sfermentowana pasta sojowa), chyba że możesz sprawdzić, czy są bezglutenowe.
- Wszystko, co jest panierowane, chyba że możesz sprawdzić, czy użyta mąka jest mąką bezglutenową, taką jak kokosowa lub migdałowa.
- Wypieki, takie jak indyjskie samosa (robione z mąki z pszenicy maida) lub meksykańskie buñuelos (smażone w głębokim tłuszczu tortille z mąki posypane cynamonem i cukrem), chyba że można sprawdzić, czy zostały zrobione z mąki bezglutenowej.
- Niektóre sosy i marynaty, szczególnie te, które mogą zawierać sos sojowy.
- Zupy kremowe zagęszczane zasmażką. Zasmażka jest zwykle robiona z mąki pszennej i masła, ale te składniki nie są powszechne w niektórych kuchniach międzynarodowych. Na przykład mulligatawny, kremowa zupa indyjska na bazie curry, jest zagęszczana ryżem. Pozole, meksykański gulasz, przyrządza się z hominy lub suszonych i przetworzonych ziaren kukurydzy.
Biorąc pod uwagę te ostrzeżenia, być może zastanawiasz się, "jak jedzenie kuchni międzynarodowej może być przyjemne?". Policzmy sposoby...
To, co przyjemne
Po pierwsze, jest to aromat. Potrawy z całego świata pachną nowymi przyprawami.
Kolejnym aspektem jest prezentacja wizualna. Wiele międzynarodowych potraw zawiera wiele kolorowych warzyw i jaskrawych akcentów, takich jak intensywnie żółte odcienie kurkumy czy czerwone, zielone i białe barwy pico de gallo (posiekane pomidory, papryczki jalapeno i biała cebula).
Kolejną kwestią jest smak. Wiele przypraw, mieszanek przyprawowych, ziół i innych przypraw stosowanych w kuchni etnicznej może być dla Ciebie nieznanych, np. garam masala (indyjska), taijin (meksykańska) czy liście tajskiej bazylii. Przyprawy te nie tylko niesamowicie pachną, ale ich kombinacje smakowe sięgają od słodkiego, poprzez pikantny, ostry, aż po ostry i wszystko pomiędzy - a często wszystkie te smaki są doskonale zrównoważone w jednym daniu.
Dla niektórych przyjemność sprawia tekstura jedzenia. Chrupanie chrupiących sajgonek z papieru ryżowego lub satysfakcjonująco miękki kęs tamale to kolejny wymiar doznań kulinarnych.
Wiele etnicznych potraw przyrządzanych samodzielnie wykorzystuje tylko kilka podstawowych składników, takich jak bulion, makaron ryżowy, warzywa lub ryż i fasola. Ze względu na prostotę niektórych potraw rozróżnianie składników może być łatwiejsze.