Kuchnia japońska, gdy jesz bezglutenowo
Wiele kuchni z całego świata ma pyszne dania bezglutenowe, w tym meksykańska, tajska, etiopska i indyjska. Jeśli jesteś żądnym przygód bezglutenowym smakoszem, poznanie tych opcji może sprawić, że jedzenie stanie się bardziej ekscytujące i przyjemne.
Podstawowymi produktami kuchni japońskiej są biały ryż, soja, ryby i owoce morza. Japoński posiłek zazwyczaj składa się z ryżu (gohan), zupy, sałatki, źródła białka, mieszanego dania białkowo-warzywnego oraz marynowanych warzyw (tsukemono). Przygotowując japońskie potrawy w domu, warto mieć pod ręką kilka podstawowych "niezbędników", takich jak
- Sos sojowy
- Pasta miso
- Wino ryżowe (mirin) - o niższej zawartości alkoholu i wyższej zawartości cukru niż inne wina
- Ocet ryżowy
- Płatki bonito (katsuobushi) - suszony, wędzony tuńczyk
- Prażone nasiona sezamu (goma) i olej z nasion sezamu
- Ziarna soi i produkty sojowe (tofu i pasta miso)
- Różne rodzaje wodorostów:
- Kombu - używane do przyrządzania dashi (podstawowy bulion używany w wielu japońskich przepisach)
- Nori - używane do robienia rolek sushi
- Wakame - zazwyczaj pakowane w postaci solonej, suszonej.
- Warzywa! Ale kilka podstawowych:
- Świeży i marynowany imbir
- Rzodkiewka Daikon
- Bakłażan japoński
- Grzyby shiitake
- Szalotka
Niektóre składniki używane w japońskiej kuchni i produktach spożywczych muszą być unikane, jeśli odżywiasz się bezglutenowo. Poniższa lista zawiera produkty, które należy sprawdzić pod kątem obecności glutenu, a także zamienniki, które można stosować w razie potrzeby:
- Sos sojowy (shoyu) jest przyprawą, która zawiera pszenicę, chyba że zaznaczono inaczej. Zamiast niego używaj wersji bezglutenowej lub tamari.
- Pasta miso jest ważnym produktem podstawowym, wytwarzanym przez fermentację ziaren soi z solą i koji (wyhodowanymi ziarnami, takimi jak jęczmień lub ryż). Należy unikać wersji z jęczmieniem. Poszukaj w katalogu produktów GFCO certyfikowanego miso bezglutenowego.
- Udon, someni ramen makaron są produkowane z mąki pszennej. Używaj makaronu soba z gryki, który jest bezglutenowy. Pamiętaj, aby czytać skład na etykietach produktów soba, ponieważ niektóre z nich są zrobione z mieszanki gryki i pszenicy. Poszukaj soba w katalogu produktów GFCO.
- Herbata jęczmienna (mugicha) jest bardzo popularna w lecie jako mrożony napój herbaciany, który w restauracjach podaje się zwykle razem z wodą. Jeśli jednak odżywiasz się bezglutenowo, powinieneś unikać tej herbaty. Należy wybierać herbatę zieloną (ocha), aby cieszyć się tradycyjnym napojem bezglutenowym.
- Potrawy smażone na głębokim tłuszczu takie jak smażone warzywa (tempura) i japoński smażony kurczak (karaage) nie są tradycyjnie bezglutenowe. Jeśli jesz na mieście, unikaj produktów smażonych w głębokim tłuszczu, ponieważ bułka tarta panko, zrobiona z pszenicy, jest zwykle używana w cieście, a olej używany do smażenia może również zawierać gluten. Bezglutenowa bułka tarta jest obecnie powszechnie dostępna w sklepach spożywczych, jeśli chcesz samodzielnie przygotować japońskie potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Poszukaj panko w katalogu produktów GFCO.
Innym aspektem kuchni japońskiej są jej walory odżywcze i zdrowotne. Japońskie potrawy zawsze składają się z warzyw, które są przygotowywane na różne sposoby, dostarczając witamin, minerałów, fitoskładników, przeciwutleniaczy i błonnika. Produkty z wodorostów, takie jak wakame i kombu, są bogate w wapń i żelazo. Japońska dieta obfituje również w zdrowe alternatywy dla czerwonego mięsa, takie jak ryby, które dostarczają wysokiej jakości białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D. Soja i inne fasole są dobrym źródłem błonnika i białka.
Japońskie posiłki są często podawane w kilku małych naczyniach, co pozwala kontrolować wielkość porcji i ilość spożywanych kalorii. Desery mają zwykle niską zawartość tłuszczu i cukru i często są spożywane z zieloną herbatą, która dostarcza przeciwutleniaczy. Typowe japońskie desery zawierają świeże owoce, takie jak duże plastry melona lub plasterki obranego jabłka; yokan, gęsty, galaretowaty deser z pasty z czerwonej fasoli, agaru i cukru; lub słodzone ciastka ryżowe (mochi).
Jak widać, japońskie jedzenie może być zdrowe, pyszne i dodawać nowe, interesujące smaki i tekstury do bezglutenowych posiłków.
Sałatka ze świeżego ogórka, wakame i cebuli
Oryginalny przepis autorstwa Jin Sook Sakai
Czas gotowania20 minut
Plon: 4 porcje
Składniki
¼ filiżanki suszonych wodorostów wakame
3 ogórki perskie, cienko pokrojone
¼ cebuli, bardzo cienko pokrojonej
2 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego sosu sojowego lub tamari)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka nasion sezamu
Instrukcje
- Suszone wodorosty wakame nawodnić, wkładając je na 10 minut do miski z wodą. Odcedź wodę i wyciśnij ją z wakame. Jeśli kawałki wakame są duże, posiekać je na mniejsze kawałki.
- Umieść pokrojone ogórki w średniej wielkości misce i delikatnie wyciśnij wodę z ogórków. Odsączyć nadmiar wody z miski.
- Dodać wakame i pokrojoną cebulę do miski z ogórkami.
- Dodać do warzyw sos sojowy, olej sezamowy i nasiona sezamu, a następnie dobrze wymieszać.
Z Jin Sook Sakai:
Urodziłam się z rodziców japońskiego pochodzenia i poznałam wiele japońskich tradycji i zwyczajów, z których jednym z najważniejszych jest jedzenie. Nie zdawałam sobie wtedy sprawy, że znaczna część tamtejszej kuchni jest bezglutenowa! Podejście mojej mamy do sposobu przygotowywania i podawania jedzenia było pełne wdzięku i niemal magiczne.
Niemal każdego wieczoru moje siostry i ja pracowałyśmy razem, aby nakryć stół do kolacji w tradycyjny, standardowy sposób. Pałeczki kładziono poziomo na brzegu stołu, na miejscu każdej osoby. Po lewej stronie ustawiano małą miseczkę z białym ryżem, a powyżej, na prostokątnym talerzu, jakiś rodzaj białka, np. grillowaną makrelę. Bezpośrednio obok miski z ryżem znajduje się mała miseczka z zupą miso, a tuż nad nią małe danie warzywne, np. szpinak gotowany na parze z mielonymi nasionami sezamu. Ten poziom szczegółowości to aspekt kultury japońskiej, który jest obecny w przygotowaniu potraw od początku do końca.