Niedobór bezglutenowego owsa

30 marca 2022

Najważniejsze wnioski

  1. Z powodu niedoboru owsa, jeśli produkt zawierający owies nie posiada certyfikatu GFCO potwierdzającego jego bezglutenowość, istnieje większe niż kiedykolwiek wcześniej ryzyko, że może on zawierać niebezpieczny poziom glutenu.
  2. Rolnicy sadzą mniej owsa i zamieniają go na bardziej dochodowe uprawy, takie jak kukurydza.
  3. Na polach uprawnych występują susze, które prowadzą do plag pasikoników i pożarów.
  4. Popularność mleka owsianego wpłynęła na podaż owsa, powodując zarówno wzrost cen, jak i zmniejszenie dostępności wysokiej jakości owsa wykorzystywanego do produkcji bezglutenowych produktów spożywczych.
  5. Problemy te dotyczą zarówno owsa objętego protokołem Purity, jak i owsa sortowanego mechanicznie. (Aby zrozumieć różnicę, zobacz nasz artykuł: Czy owies i mąka owsiana są bezglutenowe?).

Niedobór bezglutenowego owsa

Kilka ostatnich wydarzeń w rolnictwie doprowadziło do niedoborów w uprawach, które mogą mieć wpływ na osoby odżywiające się bezglutenowo. Kierując się naszą misją ułatwiania życia wszystkim żyjącym bez glutenu, będziemy publikować serię raportów o niedoborach upraw, które mogą mieć bezpośredni wpływ na dostępność produktów bezglutenowych, szczególnie tych certyfikowanych przez Gluten-Free Certification Organization (GFCO).

Jeśli unikasz glutenu w żywności na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta, najprawdopodobniej spożywasz alternatywne zboża, takie jak kukurydza, ryż i owies. W tym pierwszym raporcie skupimy się na niedoborze owsa i przedstawimy niektóre z warunków, które wpłynęły na dostępność wysokiej jakości owsa wykorzystywanego do produkcji bezpiecznych bezglutenowych produktów spożywczych. Problemy te dotyczą zarówno owsa objętego Protokołem Czystości, jak i owsa sortowanego mechanicznie. (Aby zrozumieć różnicę, zobacz nasz artykuł: Czy owies i mąka owsiana są bezglutenowe?)

Oto niektóre z czynników przyczyniających się do niedoboru owsa, z których większość rozwijała się przez kilka lat.

Rolnicy sadzą mniej owsa

W lipcu 2021 r. Bloomberg News podał, że "przez wiele lat areał upraw owsa zmniejszał się, ponieważ amerykańscy plantatorzy zbóż zamienili go na bardziej dochodowe uprawy, takie jak kukurydza". W osobnym artykule w Bloomberg News wymieniono dodatkowe uprawy alternatywne, które osiągają wyższe ceny i przyciągają rolników uprawiających owies, w tym rzepak, len, soczewicę i pszenicę durum. Te zmiany w rolnictwie mogą mieć efekt kumulacyjny, powodując niedobory owsa wysokiej jakości, które z czasem stają się coraz bardziej drastyczne.

 

 

Na polach uprawnych panują susze prowadzące do inwazji koników polnych

Nie wszystkie czynniki wpływające na produkcję i podaż owsa są spowodowane działalnością człowieka. Na dostępność wysokiej jakości owsa wpływają także czynniki środowiskowe, często wynikające ze zmian klimatu, które z roku na rok są coraz bardziej niszczycielskie. Latem ubiegłego roku Bloomberg News podał, że susza panująca na Równinach Amerykańskich przyczyni się do najmniejszych zbiorów owsa w USA od 1866 roku - to kolejny znak, że "nienormalnie gorąca i sucha pogoda" "zbiera żniwo w produkcji żywności".

W tym samym czasie, gdy Stany Zjednoczone zmagały się z suszami, które miały wpływ na plony owsa, Kanada - nasz główny dostawca owsa poza USA - również doświadczyła suszy i niedoborów owsa. W ciągu ostatniego roku dostawy owsa z Kanady znacznie się zmniejszyły, pogłębiając niedobory w USA.

Według artykułu w The Guardiansusza w 2021 roku "stworzyła również idealne warunki do wykluwania się jaj pasikoników, a nienasyceni zjadacze mogli przetrwać do dorosłości". Podobnie jak inne warunki, które wpływają na uprawy, plagi koników polnych nie pojawiły się z dnia na dzień. Według tego samego artykułu, populacje koników polnych "zaczęły gwałtownie rosnąć wiosną 2020 roku, dzięki cieplejszym i bardziej suchym zimom, które sprzyjały przetrwaniu".

Popularność mleka owsianego wpływa na podaż

Na owies jest duży popyt w związku z nowymi produktami, takimi jak mleko owsiane, a producenci płacą wyższą cenę za jego duże ilości. Zgodnie z artykułem w Bloomberg News, sprzedaż mleka owsianego wzrosła i od 2017 roku stanowi 16% sprzedaży mleka nie-mlecznego - "więcej niż mleko sojowe, ryżowe i kokosowe razem wzięte i drugie po mleku migdałowym." (NielsenIQ)

Nawet przy zwiększonym popycie na owies, warunki suszy uniemożliwiły rolnikom osiągnięcie wyższych zysków, nawet w przypadku producentów mleka owsianego. Producenci produktów owsianych są zmuszeni do poszukiwania nowych źródeł zaopatrzenia w owies, aby kontynuować produkcję, ale nie każde nowe źródło może spełnić standardy GFCO dotyczące produktów bezglutenowych.

 

Jak te czynniki wpływają na Ciebie, konsumenta bezglutenowego?

Z powodu niedoborów owies jest pozyskiwany od nowych dostawców, z których wielu znajduje się za granicą i w krajach, które mogą nie spełniać tych samych standardów jakości żywności, co Stany Zjednoczone czy Kanada. Ze względu na brak kontroli jakości nowych dostaw owsa, produkty owsiane wytwarzane w okresie niedoboru mogą, ale nie muszą być bezpieczne pod względem bezglutenowości.

Owies bezglutenowy jest zbierany z najwyższej jakości ziaren na polu, co czyni go najbardziej pracochłonną i kosztowną rośliną owsianą do zbioru i przetwarzania. W połączeniu z niską podażą spowodowało to wzrost cen owsa wysokiej jakości. Kiedy producenci mają trudności ze znalezieniem bezglutenowego owsa u swoich normalnych dostawców, są zmuszeni do szukania nowych źródeł, aby zaspokoić popyt.

Podczas gdy próg FDA dla uzyskania statusu produktu bezglutenowego jest mniejszy niż 20 ppm glutenu, certyfikacja GFCO jest bardziej rygorystyczna i wynosi 10 ppm lub mniej. Wymóg GFCO gwarantuje, że zarówno produkty gotowe, jak i ich poszczególne składniki spełniają kryteria 10 ppm, aby uzyskać i utrzymać certyfikat GFCO. GFCO nie zmienia swoich standardów w zależności od warunków rynkowych. Wiele marek, którym GFCO przyznało certyfikaty dla produktów zawierających owies, dokłada wszelkich starań, aby pozyskać bezpieczny owies do dalszej produkcji. Możliwe jednak, że Twoje ulubione produkty zawierające owies zostaną wycofane z produkcji lub ich receptura zostanie zmieniona tak, by nie zawierały owsa. Jeśli nie możesz znaleźć swoich ulubionych podstawowych produktów, może to być okazja do wypróbowania czegoś nowego. Poszukaj Katalog produktów GFCO w poszukiwaniu inspiracji.

Podstawowe informacje o owsie bezglutenowym

Jeśli produkt zawierający owies nie posiada certyfikatu GFCO potwierdzającego jego bezglutenowość, istnieje większe niż kiedykolwiek wcześniej ryzyko, że może zawierać niebezpieczny poziom glutenu. Jeśli produkt posiada certyfikat GFCO, producent podjął dodatkowe kroki, aby zapewnić, że produkt - i jego składniki - są bezpiecznie bezglutenowe.

Istnieje również możliwość, że bezglutenowy produkt owsiany z certyfikatem GFCO, którego używaliście w przeszłości, może być tymczasowo zmuszony do usunięcia znaku certyfikacji GFCO.

GIG zaleca, aby unikać wszelkich produktów zawierających owies, które nie posiadają certyfikatu GFCO.

image

Karolina Czyżewska

Redakcja dzienbezglutenu.pl