Poznawanie bezglutenowej żywności Afryki Zachodniej
Poznając kuchnię międzynarodową, być może zdarzyło Ci się już szukać bezglutenowych opcji dla dań kuchni tajskiej, japońskiej czy indyjskiej , by wymienić tylko kilka z nich. A co ze wspaniałą różnorodnością potraw i kuchni z kontynentu afrykańskiego? Podobnie jak w przypadku potraw etiopskich , o których pisaliśmy wcześniej, wiele podstawowych i tradycyjnych dań afrykańskich jest bezglutenowych. Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem, zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby ludności, więc nie bez powodu na całym kontynencie istnieje ogromna różnorodność kuchni i potraw. Skupmy się na niektórych potrawach z Afryki Zachodniej.
Spośród 54 krajów, które tworzą kontynent afrykański, 17 zalicza się do Afryki Zachodniej (Benin, Burkina Faso, Kamerun, Cabo Verde, Czad, Wybrzeże Kości Słoniowej, Gwinea Równikowa, Gambia, Ghana, Gwinea, Gwinea-Bissau, Liberia, Mali, Mauretania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone i Togo). Nawet w tym regionie, pomiędzy krajami i w ich obrębie, istnieje duża różnorodność pod względem tradycyjnych produktów podstawowych i składników. Istnieją jednak pewne składniki i smaki, które są charakterystyczne dla tego regionu. Przyjrzyjmy się potrawom i składnikom, które są popularne w wielu krajach Afryki Zachodniej i które są naturalnie bezglutenowe.
Podstawowe składniki zachodnioafrykańskiego jedzenia
Choć w zależności od kraju może występować wiele różnic, oto kilka elementów, które składają się na wiele dań w różnych krajach.
Przyprawy - czarny pieprz, imbir, tymianek, czosnek i chili są popularne i powszechnie stosowane w tym regionie. Nieco trudniej znaleźć tradycyjne zachodnioafrykańskie przyprawy, takie jak "sumbala", wytwarzana ze sfermentowanych nasion chleba świętojańskiego, które nadają potrawom smak umami, oraz "przyprawa banga", będąca mieszanką lokalnych składników, w tym chili, "banga stick", spokrewnionej z korzeniem lukrecji, "beletete", pochodzącej z owoców palmy, oraz "aidan fruit", należącej do rodziny groszkowatych. Chociaż przyprawy są naturalnie bezglutenowe, należy pamiętać, że możliwy jest kontakt krzyżowy. Stosując mieszanki przyprawowe, należy sprawdzić, czy nie dodano do nich składników zawierających gluten.
Ryż - podstawowy składnik wielu dań kuchni zachodnioafrykańskiej, w tym najsłynniejszej potrawy tego regionu "jollof rice", która ma wiele odmian, ale zasadniczo składa się z ryżu gotowanego w sosie lub puree z pomidorów, cebuli, papryki i przypraw, takich jak papryka, kminek i kolendra. Danie to podaje się zwykle z warzywami i mięsem lub rybą.
Kasawa (zwana też maniokiem lub juką), bataty i plantany - podobnie jak ryż, te naturalnie bezglutenowe skrobie przygotowuje się na wiele sposobów, w tym gotuje, piecze, przeciera, smaży i dodaje do gulaszu.
Ryby i kurczaki - są częściej spożywane niż czerwone mięso. Jeśli chodzi o czerwone mięso, najbardziej powszechne jest mięso kozie.
Warzywa - popularne są okra, kabaczki, bakłażan i różne rodzaje zieleniny.
Naturalnie bezglutenowe potrawy zachodnioafrykańskie
Akara - frytki z czarnej fasoli z dodatkiem czarnego groszku, okry i przypraw.
Cachupa - Tradycyjne danie z Cabo Verde (znanego również jako Wyspy Zielonego Przylądka, archipelagu 10 wysp na Atlantyku). Ten wolno gotowany gulasz zawiera zwykle maniok, słodkie ziemniaki, kukurydzę lub hominy, fasolę oraz rybę lub mięso. Czasami dodaje się również zieleninę.
Kurczak Yassa - wywodzi się z Senegalu i jest popularny w wielu częściach Afryki Zachodniej. Potrawa z kurczaka przyprawiona tymiankiem, cebulą, zieloną papryką, octem, sokiem z limonki i chili Scotch bonnet, najbardziej rozpowszechnionym chili w Afryce Zachodniej. Można zastąpić chili habanero lub jalapeno.
Fufu - podstawowa potrawa w Ghanie, ta gąbczasta, ciastowata potrawa jest przygotowywana z gotowanych i tłuczonych skrobi, takich jak maniok, platany i bataty, a czasem z połączenia dwóch z nich. Zazwyczaj towarzyszy zupom lub gulaszom. Czasami nazywana jest "potrawą do połykania", ponieważ zwykle połyka się ją bez żucia. Ugotowaną skrobię przetwarza się w robocie kuchennym lub, bardziej tradycyjnie, w moździerzu i tłuczku. Często używane do nabierania gulaszu lub innych potraw.
Zupa orzechowa - Orzeszki ziemne są również znane w Afryce jako "groundnuts". Zupa zawiera zmielone lub sproszkowane orzeszki ziemne, często razem z masłem orzechowym, przyprawami, takimi jak imbir i czosnek, słodkimi ziemniakami lub batatami, kurczakiem i zieleniną.
Sombi - Kokosowy pudding ryżowy z Senegalu, który jest raczej kaszką i jest powszechnie spożywany na śniadanie lub jako przekąska. Przygotowuje się go z mleka kokosowego, rozdrobnionych orzechów kokosowych, ryżu, a czasami dodaje się do niego odrobinę soku z limonki.
Wiele zachodnioafrykańskich dań nie zawiera glutenu, ale niektóre popularne przystawki i przekąski są przygotowywane z mąki pszennej, dlatego zawsze pytaj o nie, jeśli jesz na mieście. Należy również pamiętać, że bulion może być używany jako składnik aromatyzujący, więc zawsze należy potwierdzić jego bezglutenowość.
Podczas poznawania kuchni zachodnioafrykańskiej istnieje wiele bezglutenowych opcji i przepisów, które nie będą wymagały modyfikacji. Ciesz się tymi i innymi globalnymi doświadczeniami kulinarnymi. Zobacz Tworzenie przyjemnego doświadczenia bezglutenowego, aby znaleźć linki do innych kuchni międzynarodowych.