Odkryj etiopskie jedzenie
Etiopia, położona w Rogu Afryki, jest najbardziej wysuniętym na wschód obszarem kontynentu afrykańskiego. Spróbowanie etiopskich potraw może zapoznać Was z nowymi smakami z innych części świata, które mogą poszerzyć Wasze horyzonty w zakresie bezglutenowego jedzenia.
Składniki kuchni etiopskiej
Większość potraw kuchni etiopskiej składa się z pełnowartościowych produktów, głównie bezglutenowych i wegańskich. Warzywa przyprawia się ostrymi sosami, a od czasu do czasu można dodać do nich mięso. Inne popularne Inne podstawowe produkty kuchni etiopskiej to zboża, rośliny strączkowe oraz korzenie i bulwy.
Zboża powszechnie używane w kuchni etiopskiej to teff, proso i sorgo, przy czym teff jest najbardziej rozpowszechniony. W kuchni etiopskiej używa się również pszenicy i jęczmienia, ale istnieje wiele potraw, które nie zawierają glutenu.
Warzywa, które są podstawą etiopskich dań, w tym cebula, marchew, pomidory, kapusta i zielenina. Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i groch polny, np. groch czarnooki, purpurowy i rzymski, są głównym składnikiem gulaszu i dań towarzyszących. Korzenie i bulwy preferowane w kuchni etiopskiej to ziemniaki, słodkie ziemniaki, buraki i enset, roślina podobna do platana. Owoce, takie jak pomarańcze, ananasy, banany i papaja, choć powszechnie uprawiane w Etiopii, nie są często wykorzystywane w rodzimych potrawach ze względu na ich wysoki koszt.
Chociaż w kuchni etiopskiej istnieją dania mięsne, wielu Etiopczyków unika jedzenia wieprzowiny i skorupiaków z powodów religijnych. Mimo to w niektórych etiopskich potrawach można znaleźć kurczaka, wołowinę, jagnięcinę, kozę i niektóre ryby. Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni etiopskiej, a imbir, kminek i kozieradka wpływają na smak etiopskich potraw, podobnie jak tradycyjna mieszanka przypraw zwana berbere (więcej szczegółów na temat tej mieszanki przypraw znajduje się poniżej).
Kultura spożywania posiłków w Etiopii
Tradycyjny etiopski posiłek oznacza jedzenie rękami. Posiłki często spożywa się ze wspólnego talerza, a nie z pojedynczych talerzy. Zamiast srebrnych sztućców, injera - etiopski płaski chlebek - służy do nabierania jedzenia z talerza.
Jedzenie w Etiopii opiera się na przyjaźni, koleżeństwie i szacunku. Tradycyjny zwyczaj zwany gursha który polega na podawaniu gościowi jedzenia ręką, zazwyczaj kawałka mięsa zawiniętego w injera. Ten gest jest symbolem wysokiego honoru, a zwyczajem jest zarówno przyjęcie z wdzięcznością, jak i odwzajemnienie tego gestu. Można doświadczyć gursha jako gość w czyimś domu, jeśli ktoś przestrzega etiopskich zwyczajów, lub jedząc posiłek w etiopskiej restauracji.
Tradycyjne potrawy etiopskie
Oto niektóre z popularnych składników kuchni etiopskiej.
Injera (płaski chleb na zakwasie)
Injera jest prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną potrawą w etiopskim posiłku. Jak wspomniano powyżej, Etiopczycy tradycyjnie jedzą rękami i używają injery do nabierania jedzenia. Ten gąbczasty, przypominający naleśnik płaski chleb jest wykonany z teffu, rodzimego zboża Etiopii, i może służyć jako naczynie, a nawet jako talerz. Teff to starożytne zboże, które pochodzi z trawy występującej w Rogu Afryki i jest podstawową rośliną uprawną w tym regionie. Teff jest naturalnie bezglutenowy, zawiera dużo białka, błonnika, żelaza i witaminy B6.
Czy injera zawsze jest bezglutenowa? Nie, nie zawsze. Niektóre restauracje mogą łączyć mąkę z teffu z bardziej ekonomiczną mąką, taką jak jęczmienna lub pszenna. Zmienia to nie tylko konsystencję injera, sprawia, że chlebek jest cięższy, ale także sprawia, że zwykle bezglutenowy chlebek staje się produktem zawierającym gluten.
Jedząc poza domem, upewnij się u obsługi restauracji, że ich injera injera jest robiona wyłącznie z teffu. Możesz też zapytać o to telefonicznie. Przy niewielkim wyprzedzeniu niektóre restauracje mogą być skłonne przygotować bezglutenową injera jeśli nie ma jej jeszcze w swoim menu. Jeśli okaże się, że restauracja przygotowuje oba rodzaje, upewnij się, że powierzchnie do gotowania i naczynia do pieczenia nie są wspólne, aby uniknąć kontaktu z glutenem.
Podczas gdy injera i teff są powszechne w etiopskich posiłkach, istnieją także inne tradycyjne potrawy z jęczmienia, które nie są bezglutenowe i należy ich unikać. Niektóre przykłady to etiopska przekąska znana jako kolo, różne chleby i wypieki (kita, dabo, genfo), przystawka podobna do kulki ryżowej (tihlo), oraz niektóre napoje (tella, shamet, korefe, shorba).
Berbere
Berbere to zarówno nazwa papryczki chili, jak i popularnej mieszanki przypraw używanej w kuchni etiopskiej. Podobnie jak w przypadku indyjskiej przyprawy curry lub garam masala, nie ma jednej prawdziwej przyprawy berbere ponieważ każdy kucharz może stworzyć swoją własną, niepowtarzalną mieszankę. Wariacje często obejmują kilkanaście lub więcej składników, a przepisy na berbere mogą być uważane za rodzinne sekrety.
Mieszanki berbere mogą zawierać chili i pieprz cayenne, pieprz czarny, kozieradkę, imbir, bazylię etiopską, kardamon, kolendrę, cynamon i goździki, a także kminek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, paprykę, cebulę lub czosnek. Berbere może również zawierać przyprawy nieznane zachodniemu podniebieniu, takie jak korarima (znany również jako etiopski kardamon), ruta (używana jako zioło kuchenne lub dodawana do kawy), ajwain (nasiona podobne do kminku), radhuni (nasiona o smaku podobnym do selera) i nigella (nazywane również nasionami czarnej cebuli, choć pochodzą z kwiatu, a nie z cebuli).
Berbere można dodać w postaci suchej do gulaszu, posypać nim pieczone warzywa lub zmieszać z olejem, tworząc pastę do nacierania wołowiny, kurczaka lub ryb. Jeśli długa lista składników berbere jest przerażająca, można ją kupić przez Internet lub w lokalnym sklepie z przyprawami.
Wat
Wat lub wot to pikantny, gęsty gulasz, który może, ale nie musi zawierać mięsa. Podobnie jak wiele innych obfitych gulaszy, wat zaczyna się od cebuli gotowanej w berbere lub niter kibbeh - klarowanym maśle z dodatkiem czosnku, imbiru i przypraw. W wersji warzywnej wykorzystuje się soczewicę, marchew, ziemniaki i kapustę. Do wolno duszonej wołowiny lub kurczaka można dodać bardzo podobny gulasz, znany jako doro wat. Kiedy do gulaszu dodaje się mięso, często zdarza się, że duszone warzywa podaje się z boku, a nie jako część tego samego gulaszu.
Fir-Fir
Ponieważ tradycyjne dania etiopskie podawane są w stylu rodzinnym, przepisy często przygotowywane są dla większej grupy osób. Zaletą tego typu gotowania jest to, że że resztki mogą być wykorzystane w innych przepisach lub daniach. Jednym z przykładów jest jod-fir, danie śniadaniowe, które w najprostszej postaci składa się z porwanych kawałków resztek injery obtoczonych w berbere lub maśle. W innych wersjach jodła-fir wykorzystuje się resztki wody lub połączenie świeżych pomidorów, papryki i cebuli w szybkim sosie przypominającym śniadaniową jajecznicę.
Przyrządzanie potraw etiopskich
Lubisz przygody w kuchni? Zainspiruj się inną kulturą i wypróbuj kilka nowych przepisów. Włącz do nich warzywną przystawkę w etiopskim stylu (ye'abesha gomen - przepis poniżej) z pieczonym w tygodniu kurczakiem. W chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż miska ciepłej zupy. Można ją urozmaicić prostym gulaszem z soczewicy (misir wot - przepis poniżej).
Injera
(Przepis przedrukowany za zgodą Mayi Bar-Zvi, stażystki dietetycznej na Uniwersytecie Bastyr, 2018)
Składniki:
2 filiżanki mąki teff
4 szklanki wody, podzielone
¼ łyżeczki drożdży
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj mąkę teff, 3 szklanki wody i drożdże. Wymieszać do połączenia. Luźno przykryć i pozostawić w kuchni do fermentacji, uważając, by nie umieścić mieszanki zbyt blisko kuchenki lub piekarnika.
- Pozostaw mieszankę na 24-72 godziny w celu fermentacji - im dłużej będzie leżała, tym mocniejszy będzie jej smak. Pojawią się pewne przebarwienia, a płyn zacznie wydzielać bardzo silny zapach - jest to część procesu fermentacji i jest to całkowicie normalne!
- Gdy ciasto sfermentuje, odrzuć górną warstwę i odlej jak najwięcej płynu. W misce pozostanie ciasto przypominające glinę. Ciasto powinno mieć orzechowy, kwaśny zapach.
- W małym rondelku doprowadzić do wrzenia ¾ szklanki wody na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i wlać ½ szklanki ciasta injera, mieszając, aby się połączyło. Ugotowane ciasto wmieszać do reszty ciasta, dobrze mieszając.
- Dodać ¼ szklanki wody do ciasta i wymieszać. Mieszanka będzie miała konsystencję pomiędzy ciastem naleśnikowym a kremowym. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię lub żeliwną patelnię na średnio-wysokim ogniu. Za pomocą chochli wlej ciasto na patelnię. Gdy na powierzchni zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, przykryj patelnię i gotuj przez 4-5 minut. Chleb można podawać na ciepło lub na zimno.