Twój przewodnik po bezglutenowych dyniach

2 marca 2022

Dynie, te owoce o twardej skorupie (tak, owoce!) - znane również jako kabaczki - pochodzące z kwitnącej rośliny, nie są tylko ozdobą dekoracji i sezonowych wystaw. Dynia jest pożywna i naturalnie bezglutenowa. Oprócz jedzenia miąższu, a w niektórych przypadkach także skórki, można spożywać nasiona dyni, zazwyczaj po ich oczyszczeniu i uprażeniu.

Bez względu na to, czy nazywamy dynie owocami czy warzywami, badania naukowe dowodzą, jak ważne jest spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w celu zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych i poprawy stanu zdrowia. Dynie zawierają karotenoidy, ten sam barwnik, który nadaje marchewce pomarańczowy kolor. Twój organizm przekształca karotenoidy w witaminę A, która jest korzystna dla wzroku i zdrowej skóry. Dynia zawiera także inne ważne witaminy i minerały.

Podczas gdy niegotowana dynia stanowi dekoracyjny akcent na stole, gotowana dynia uatrakcyjnia wygląd talerza swoimi żywymi kolorami. Wykorzystaj ich kształty i użyj ich jako naczyń do nadziewania. Z ugotowanego kabaczka należy wyłuskać nasiona i wykazać się kreatywnością. Na przykład do wydrążonej dyni można włożyć ryż z suszoną żurawiną, aby w piękny sposób podać dodatek do dania głównego.

Przyjrzyjmy się bliżej dyniom o różnych kształtach, rozmiarach, kolorach i konsystencji i dowiedzmy się, dlaczego mogą być zdrowymi i pysznymi dodatkami do bezglutenowych posiłków, a nawet być spożywane jako danie główne.

Dynia

Ta słynna dynia zainspirowała popularność przyprawy dyniowej i od lat jest tradycyjnie widywana na stołach w Święto Dziękczynienia jako dekoracja w całych Stanach Zjednoczonych.

Wygląda jak: Jasnopomarańczowa skórka z płytkimi grzbietami

Smakuje jak: Łagodny, ziemisty, słodki

Wartości odżywcze: Niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, z jednej filiżanki można uzyskać ponad 200% dziennej wartości (DV) witaminy A w postaci beta- i alfa-karotenu.

Pomysł na przepis: Slow Cooker Tuscan Pumpkin Soup from Real Food, Whole Life. UWAGA: Możesz uprażyć świeżą dynię i zrobić z niej puree lub, dla ułatwienia, użyć dyni z puszki. Jeśli użyjesz świeżej dyni, podaj zupę w oczyszczonej dyni, aby nadać jej świąteczny wygląd.

Przepis opracowany przez Sheilę Horine, kierownika oddziału Gluten Intolerance Group w Asheville.

Acorn

Ta dynia z łatwością sprawdza się jako danie słodkie lub pikantne. Sauté z cebulą, zrób z niej placek zamiast dyni lub upiecz w piekarniku z masłem i cynamonem.

Wygląd: Ciemnozielona i żółta skórka (czasem biaława lub z jaskrawymi pomarańczowymi plamami) z głębokimi grzbietami i żółtawym, żylastym miąższem.

Smakuje jak: słodki, orzechowy.

Wartości odżywcze: Zawiera duże ilości witamin z grupy B: 23% dziennego zapotrzebowania na tiaminę (witamina B1), 20% na pirydoksynę (witamina B6) i 10% na folian (witamina B9). Jest to również jedna z roślin o największej zawartości błonnika.

Kabaczek spaghetti

Jeśli szukasz bezglutenowego zamiennika makaronu spaghetti, nie szukaj dalej niż ta dynia. Przekrój ją na pół, usuń nasiona i piecz, aż zmięknie. Weź widelec i przeciągnij nim po otwartym kabaczku, a zobaczysz, jak zamienia się w nitki przypominające spaghetti. Na wierzch nałóż ulubiony sos do makaronu i smacznego!

Wygląda jak: Kość słoniowa, żółta lub pomarańczowa skórka i długi, żylasty, bladożółty miąższ.

Smakuje jak: Łagodny, neutralny smak.

Wartości odżywcze: Wysoka zawartość beta-karotenu.

Barbara Bingham, lider oddziału GIG w North Kansas City, mówi, że gotuje swoje kabaczki w ten sposób:

Składniki
2 łyżeczki masła
1 ½ łyżeczka przyprawionej soli
½ łyżeczka cebuli w proszku
½ łyżeczka chili w proszku

Instrukcje

  1. Pięciokrotnie naciąć skórkę kabaczka (jak w przypadku ziemniaków).
  2. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na pięć minut.
  3. Jeśli po pięciu minutach nie będzie miękki, dodać kolejne trzy minuty.
  4. Ostrożnie przekroić na pół i usunąć nasiona.
  5. W małej miseczce nadającej się do mikrofalówki dodać masło i przyprawy, aż się rozpuszczą
  6. Wmieszaj roztopione przyprawy w kabaczek, używając widelca, aby przeciągnąć nitki.
  7. Podawaj i smacznego!

Delicata

Ta cienkoskórkowa dynia nie wymaga obierania ani długiego gotowania, aby zmiękczyć jej skórkę. Pokrój ją w plastry i upiecz, aby uzyskać doskonałą, łatwą w przygotowaniu bezglutenową przystawkę. Ta dynia jest zwykle mniejsza od innych, więc idealnie nadaje się do przygotowania posiłku dla jednej lub dwóch osób.

Wygląd: Jasnożółta skórka z zielonymi lub pomarańczowymi paskami

Smakuje jak: Słodsza niż większość innych dyń

Wartości odżywcze: Zawiera więcej błonnika niż większość innych owoców i jest bogata w potas - 15% DV w jednej porcji.

Pomysł na przepis: Zobacz Wild Rice and Kale Stuffed Delicata Squash z Delish Knowledge.

Kabocha

Znana również jako dynia japońska, może być pieczona lub gotowana na parze z doskonałym rezultatem.

Wygląda jak: ciemnozielona skórka i żółto-pomarańczowy miąższ.

Smakuje jak: Połączenie słodkiego ziemniaka i dyni. Jej wspaniały smak i konsystencja są często porównywane do smaku pieczonych kasztanów.

Wartości odżywcze: Bogate w beta-karoten, a jeśli zjesz je ze skórką, zwiększysz zawartość błonnika.

Pomysł na przepis: Użyj do przygotowania bezglutenowych klusek. https://www.foodandwine.com/recipes/gluten-free-winter-squash-gnocchi

Butternut

Ta kształtna dynia może być spożywana ze skórką, jeśli dobrze ją ugotujesz, lub możesz ją obrać przed gotowaniem.

Wygląd: gładka żółtawa lub brązowa skórka z jaskrawo pomarańczowym miąższem

Smakuje jak: słodki, orzechowy (nie maślany, mimo nazwy)

Wartości odżywcze: Zawierają 48% witaminy C i około 15% potasu. Zawierają też dużo błonnika.

Pomysł na przepis: Risotto z dyni i szałwii

Przepis przygotowany przez Amy Fothergill, z jej książki The Warm Kitchen: Bezglutenowe przepisy, które każdy pokocha i każdy może zrobić

Ten przepis jest bezglutenowy, bez nabiału (z substytutem masła), wegetariański i może być wegański z użyciem zamienników.

Składniki

2 łyżeczki oliwy z oliwek

2-3 szalotki, zmielone (można zastąpić średnią cebulą, posiekaną)

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1-2 ząbki czosnku, rozdrobnione

1 łyżeczka soli morskiej lub koszernej

1 duży kabaczek butternut, obrany, pozbawiony pestek, pokrojony na 1/2-calowe kawałki (około 2-3 filiżanki)

1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub sherry (opcjonalnie)

1 filiżanka ryżu arborio

3 ½ - 4 szklanki bezglutenowego bulionu z kurczaka lub warzyw, podgrzanego do wrzenia

2 łyżki stołowe niesolonego masła lub substytutu masła

1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (jeśli nie masz świeżej szałwii, dodaj łyżeczkę suszonej szałwii w kroku 1 razem z szalotkami - a jeśli nie masz pod ręką szałwii, świetnie zastąpi ją tymianek).

Instrukcje

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej. Smażyć szalotki lub cebulę z pieprzem, aż będą miękkie i złociste. Dodamy czosnek, sól i mieszamy przez 1 minutę.
  2. Dodamy pokrojony kabaczek i gotujemy, aż kabaczek zmięknie.
  3. Dodać wino do gotowania i gotować do jego odparowania (1-2 minuty). Dodać ryż i gotować przez kilka minut, mieszając. Ryż powinien stać się półprzezroczysty.
  4. Zacząć dodawać gorący bulion, na początku 1 szklankę. Mieszać co 2-3 minuty i dodać więcej bulionu po wchłonięciu ostatniej porcji, ok.½ do 1 filiżanki na raz. Upewnij się, że ryż gotuje się na wolnym ogniu, ale nie jest wrzący. Sprawdzić po ok. 18 minutach lub gdy ryż będzie wyglądał na ugotowany. Spróbować ryżu. Powinien być lekko twardy, a nie mięsisty. Jeśli potrzebujesz więcej płynu, a nie masz bulionu, dodaj gorącej wody. Na koniec możesz potrzebować trochę płynu, aby spulchnić risotto przed podaniem.
  5. Tuż przed podaniem dodać masło lub jego substytut, aby uzyskać dodatkową kremową konsystencję. Dodać posiekaną szałwię. Podawać natychmiast.

 

Jak widać, istnieje tak wiele sposobów na spożywanie bulw i tak wiele powodów, dla których są one wspaniałym dodatkiem do każdego posiłku.

image

Karolina Czyżewska

Redakcja dzienbezglutenu.pl