Czy na urządzeniach kuchennych znajduje się gluten?

28 lutego 2022

Urządzenia kuchenne istnieją po to, aby gotowanie i przygotowywanie posiłków było lepsze: szybsze, łatwiejsze, czasem zdrowsze, a często także smaczniejsze. Czy urządzenia kuchenne narażają cię na ryzyko kontaktu krzyżowego z glutenem? (Uwaga: Kontakt krzyżowy to termin używany, gdy mówimy o glutenie. Zanieczyszczenie krzyżowe jest częściej używane w odniesieniu do bakterii).

Przyjrzyjmy się temu.

Popularne urządzenia

Zmywarka do naczyń

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy można bezpiecznie myć talerze do potraw bezglutenowych w tej samej zmywarce, w której znajdują się talerze z potrawami zawierającymi gluten? Jeśli używasz funkcjonalnej zmywarki, która skutecznie usuwa cząstki jedzenia i dokładnie myje, wspólny załadunek jest w porządku.

Piekarnik, standard

Jeśli to możliwe, piecz lub opiekaj osobno produkty bezglutenowe i zawierające gluten. Jeśli nie jest to możliwe, umieść produkty bezglutenowe na wyższej półce piekarnika, aby okruchy lub kawałki żywności zawierającej gluten nie spadły na żywność bezglutenową. Dla większego bezpieczeństwa, jeśli to możliwe, przykrywaj produkty bezglutenowe, nawet jeśli znajdują się na wierzchu.

Piekarnik, konwekcyjny

Wentylator umieszczony w tylnej części pieca konwekcyjnego nawiewa powietrze do całego pieca. Jeśli gotujesz razem potrawy zawierające gluten i bezglutenowe, pamiętaj, że pył pszenny lub cząstki jedzenia mogą zostać wydmuchane na potrawy bezglutenowe i spowodować kontakt krzyżowy. Jeśli to możliwe, nie gotuj jednocześnie produktów bezglutenowych i zawierających gluten - lub jeśli to konieczne, przykryj produkt bezglutenowy. Nawet jeśli produkt bezglutenowy jest jedyną rzeczą w piekarniku, zawsze go przykrywaj. Zawierający gluten pył pszenny lub cząstki żywności z poprzednich sesji gotowania mogą być nadal obecne i mogą zostać wydmuchane na twoją bezglutenową żywność.

Mikrofalówka

Bezglutenowi domownicy mogą bezpiecznie używać tej samej mikrofalówki z tymi, którzy jedzą gluten, ale nie podgrzewajcie razem jedzenia. Ponieważ kuchenki mikrofalowe są z reguły mniejsze niż tradycyjne, istnieje spore ryzyko, że produkty rozsypią się na siebie nawzajem. Z uwagi na szybkość działania mikrofalówki, prawie nie zauważysz dodatkowego czasu potrzebnego na podgrzanie przedmiotów osobno. Dobrą praktyką jest wycieranie mikrofalówki po każdym użyciu, jeśli jest ona używana wspólnie z żywnością zawierającą gluten. Resztki poprzednio gotowanych w mikrofalówce potraw mogą rozpryskiwać się na produkty bezglutenowe. Zainwestuj w niedrogą, bezpieczną pokrywę do mikrofalówki, aby używać jej wyłącznie z produktami bezglutenowymi.

Grill

Grille na świeżym powietrzu mogą być dobrym rozwiązaniem do przygotowywania posiłków, zwykle w zależności od pogody i miejsca zamieszkania. Dokładnie czyśćcie powierzchnie na grillach używanych zarówno do potraw bezglutenowych, jak i bezglutenowych. Dla zwiększenia bezpieczeństwa żywności rozważ zakup dodatkowego zestawu rusztów do grillowania wyłącznie żywności bezglutenowej. Szybkim rozwiązaniem jest umieszczenie bezglutenowych produktów na folii aluminiowej. Zabierz własną folię, gdy idziesz do kogoś na grilla. Glutenu nie da się "spalić" wysoką temperaturą, ale można go usunąć przez dokładne wyczyszczenie mydłem, wodą i dobrą metalową szczotką do czyszczenia grilla. Upewnij się, że dokładnie wyczyścisz również przybory do grillowania i skrobaczkę do grilla.

Kamień do pizzy

Tradycyjne kamienie do pizzy są porowate i mogą być siedliskiem glutenu po użyciu ich do pieczenia pizzy innej niż bezglutenowa. Nie używaj tego samego kamienia do pizzy zarówno do tradycyjnego, jak i bezglutenowego pieczenia pizzy lub umieść swoją bezglutenową pizzę na papierze pergaminowym. Jeśli jesteś wielkim fanem pizzy, zafunduj sobie własny kamień do pieczenia pizzy bezglutenowej.

Frytownica powietrzna

Frytownice działają na zasadzie cyrkulacji gorącego powietrza wokół "smażonej" żywności. Ruch wentylatora, który wymusza cyrkulację powietrza, może spowodować, że cząsteczki wcześniej ugotowanego, zawierającego gluten jedzenia dostaną się na gotowane jedzenie bezglutenowe. Nie używaj tej samej frytownicy do smażenia żywności bezglutenowej i zawierającej gluten.

Maszyna do chleba

Używaj specjalnej maszyny do chleba bezglutenowego. Nie piecz w tym samym urządzeniu zarówno chleba bezglutenowego, jak i zawierającego gluten. Najbezpieczniej jest używać dwóch osobnych maszyn do chleba.

Inne urządzenia

Poniższe urządzenia mają wyjmowane elementy, które można włożyć do zmywarki lub dokładnie umyć w zlewie. Posiadają one również części, takie jak podstawki i podstawy z częściami elektrycznymi, których nie można zanurzać w wodzie. Upewnij się, że żadne kawałki żywności zawierającej gluten nie pozostały na częściach urządzeń, których nie można myć, aby uniknąć przypadkowego przedostania się ich do żywności bezglutenowej. Dokładnie wytrzyj wszystkie części przed użyciem do żywności bezglutenowej. Uważaj, aby uniknąć kontaktu między przygotowywaną żywnością bezglutenową a powierzchniami.

Crock Pot lub Instant Pot

Traktuj te garnki z wieloma elementami w taki sam sposób, jak każde inne naczynie do gotowania: Czyść je dokładnie między kolejnymi użyciami z produktami bezglutenowymi i glutenowymi.

Robot kuchenny, blender, mikser stojący

Po każdym użyciu dokładnie umyj wszystkie elementy, które mogą mieć kontakt z żywnością.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą

Być może zastanawiasz się nad czymś, co nie jest urządzeniem, ale jest powszechnie używanym przedmiotem podczas gotowania, a mianowicie nad patelnią z powłoką nieprzywierającą. Powierzchnie nieprzywierające mogą ulec zarysowaniu i powstać na nich rowki, w których mógłby pozostać gluten. Najbezpieczniej jest nie dzielić nieprzywierających urządzeń lub narzędzi kuchennych pomiędzy produkty bezglutenowe i bezglutenowe.

Uwaga: Ze względu na bezpieczeństwo żywności należy wyrzucać porysowane naczynia nieprzywierające, ponieważ ich powłoka może zostać połknięta.

Tak, na twoich urządzeniach kuchennych może znajdować się gluten, ale przy zachowaniu odpowiedniej uwagi i ostrożności, twoja kuchnia może stać się bezpieczniejsza dla osób żyjących bez glutenu.

image

Karolina Czyżewska

Redakcja dzienbezglutenu.pl